Dua Belas; Aku Mahasiswi Universiti Sultan Zainal Abidin.

Sunday, August 09, 2015


Seperti apa yang dikatakan diatas, aku sudah rasmi jadi mahasiswi Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) pada bulan Jun yang lalu. Yehaaaa!

Assalamualaikum,

weh, lamanya aku tak post kan? Boleh kira dua bulan aku tak post apa-apa lepas masuk UniSZA hahahaha. Bukan malas mau post, cuma I don't have any time to even update a blog post since I come here. Busy weh, sangat busy. Actually esok exam final....yeah...final sudah :'))) kejap ja kan? Well, sem pendek biasala tu. 2 bulan = 7 minggu. Lu mau pendek mana lagi? :') Let's put aside that final exam matter since I've been stressed out for the whole final week ugh. Aku mau cerita pengalaman aku sepanjang aku berada di UniSZA dan kali pertama aku menjejakkan kaki ke bumi Teganu ni huhuhuhu. Gambar? Gambar...macam aku kurang ambil gambar bah sepanjang sem 1 ni. Maklumlah, handphone gua cikai. Camera tidak seterang iPhone dan DSLR jadi aku pun malas mau ambil gambar sebab...gambar tu akan jadi kabur :') #sisredho

Orang Sabah Masuk Terengganu

Haaaa mau diceritakan panjang sikit yang bab ni hahahaha. Sebelum aku datang UniSZA kan gempa bumi di Ranau tu viral satu Malaysia, jadi bila aku perkenalkan diri aku yang datang dari Sabah, soalan ni ndak akan lepas. Mesti kena tanya:

SOALAN GEMPA BUMI

Entah la mau specific kan macamana soalan dia. Tapi, sepanjang aku di sini memang kena tanya itu-itu ja la. Gempa tu kena ka dekat rumah aku, aku ni Sabah area mana...etc. And aku pun jawab ja la, takkan mau panas ndak tentu pasal kan? Asal diorang ndak tanya soalan yang bikin panas hati, aku okay ja. Wat lek wat peace. Aku okay ja dengan semua orang asal diorang ndak cari pasal dengan aku huhuhuhu.

Communication? Actually, I have a tiny bit problem in this. Biasa la kan, kalau orang Sabah ni dia cakap bukan semua orang faham. Lagi-lagi orang semenanjung yang memang ndak faham cakap Sabah melainkan dia sudah biasa dengar. Macam aku dengan roommate aku la kiranya. First-2 tu memang sepatah haram dia ndak faham apa aku cakap, terpaksa aku bersemenanjung la dengan dia ugh. Tapi bila sudah dua bulan duduk sebilik, dia faham sikit-sikit lah. Sebab aku mau selesakan dia and diri aku. Serious weh, penat lidah aku cakap semenanjung ni hahahahaha. Tapi dengan roommate and housemate yang aku rapat ja la aku ber-sabahan sikit. Kalau dgn classmates atau student-2 lain aku ber-'semenanjung' lah juga. Apa boleh buat. Even tho, aku cakap semenanjung dengan hampir semua orang di sini, dari mak cik cafe sampai pihak atasan. Cumanya, kalau orang-orang yang macam diorang ni susah la mau di-trick sikit. Diorang tahu aku orang Sabah, heh. Senang sangat diorang detect hmmm. Kalau students pula, diorang ingat aku orang KL lol. Pro sangat ka semenanjung aku sampai diorang tak percaya aku orang Sabah? Adei.

Oh ya, lepas exam ni aku dengan housemates rancang mau round-2 Teganu huhuhu. Harap-harap duit di poket dan di ATM masih berbaki lol.


Kawan atau Lawan?

Senang kau cari kawan di universiti ni; senang bila time kau perlu sahaja. :') sakitnya tu dihati weh. Ya, aku bercerita berdasarkan pengalaman. Baru masuk, tapi aku sudah mengalaminya. Satu kos lagi tu, lagi sakit bila kau satu kumpulan hm. Dia datang bila dia susah then tinggalkan aku begitu ja lepas semua tu selesai K FINE DO WHAT YOU WANT. Ada la aku jumpa begini, sorang dua ja sebenarnya. Aku belum ada seorang kawan yang boleh dikategorikan sebagai 'best friend' di universiti ni. They can't surpass CFC's level of friendship, like seriously. Kalau sekadar kawan memang banyak, tapi mau jadi best friend tu susah, apa lagi sahabat. Since it was just the start, aku rasa masih terlalu awal untuk cari 'best friend' tu even tho I know it's important. Setakat ni yang aku rapat cuma roommate and housemate aku ja. Kawan satu kos, ada la dua tiga orang gitu. Yang lain tuuu, entah lah nak.

Orang kata, berkawan biar seribu, musuh jangan dicari. :) kipidap! dongibap!


Duit kemana menghilang?

Bila kau masuk U ni kan, memang kau akan fahami betul-betul apa tu erti jimat. HAHAHAHA. Sebab? Ya la, kalau sudah sehari 10 ringgit kau habis kan, seminggu tu mau berapa sudah? Aku paling mahal la setakat ni aku pernah berbelanja di kafe untuk makan 5-8 ringgit weh. Serious pokai bagai nak rak. Makan roti sehari pun memang kau akan mati kebuluran hahaha. Aku makan sekali sehari ja, tapi nasi + lauk + air tu yang buat sampai 5+. Bayangkan ayam goreng seketul RM2.50 adoi mak cik asal mahal sangat? :'( contohlah, parents kita bagi RM100 buat belanja untuk sebulan. Percaya lah, lepas seminggu RM100 tu akan lesap.

Dan kau pun tak tahu macamana boleh lesap gitu jaa.


Sem Pendek oh Sem Pendek

Biasa dengan Sem pendek ni ada dalam Ijazah ja, tau-tau masuk UniSZA ada pula sem pendek untuk Diploma. Sem pendek ni ada sebab Diploma kami makin dipendekkan. Dia macam ni, dalam sem pendek ada 7 minggu; 2 bulan la tu. Sem biasa ada 14 minggu; 4 bulan la tu. PENDEK KAN? KAU MAU PENDEK MANA LAGI? Seriously, rushing weh kalah-kalah asasi rasanya hahaha. Tapi aku tetap habis bulan Jun 2017 hahaha. Memang ngam-ngam 2 tahun la kan. Apa boleh buat, sudah aku pilih jalan ni kena teruskan ja la. Aja-aja fighting!


So that's it for the time being. I have like, a lot that I wanna talk about in this blog post about my life in university but to think back that I have final exam tomorrow, I should stop. Okay. I will continue this after I go back to Sabah. That's meant after final exam has finished! Yay! Pray for us UniSZA-nians for our final exam!! Batch 97 fighting! 3.0 ITU TARGET KITA!

You Might Also Like

0 Comment(s)

ありがとございました!