Empat Belas; Travelling

Saturday, August 22, 2015


Travelling? Where in the world did I traveled to? Nah, I just go to KL that's all. My purpose for telling this? Just bragging up things from my first time experiences in KL. Yeah people you read that shit right because for the first time in my 18 years of living, I finally set my foot in KL WOHOO! Too much? Okay, it's too much. But I can't wait to type all of the adventures I go through in just ONE-DAY! Believe or not, scroll down!ヽ(・∀・)ノ

So, mau dijadikan cerita, lepas habis exam hari tu aku balik ikut roommate aku kat Kuala Kubu Bharu. (begitu ka ejanya? aku lupa) Staying there for one week and after that I will go back to Sabah. For the first two days, aku mereput di rumah dengan roommate aku hahahahaha. Kenapa? Well, her parents are two busy people since they were teachers. And basically the house was empty, like, really empty. We both going 'mereput' hahahaha. Except for the night time, her family will gather together like other families does. (To be honest that time, I really really missed my family damn much.) 

In Saturday, her parents were both at home and in the morning, we went to Batang Kali for groceries shopping. Yeah, just groceries shopping. But I was thankful because, I least I don't get bored at home. ┐(︶▽︶)┌ after we finish with the groceries shopping, then we go back home and that evening on the same day, we went to an open house...or should I say...a 'surau' open house? Because it was held at surau near the neighborhood. 

Well, yeah, LAME. I don't know how to start so I just did that thing ^ sort of introduction. This travel blog will be very, very boring because I don't have any pictures to show (because my phone is sucks at taking HD shots because it's a damn cheapest phone in the store) and I don't know how to describe. So yeah, enjoy.


160815, Sun.

Aja, aku dengan kakak dia sekali awal-awal pagi dah bangun. Entah lah pukul berapa tu kan, tapi jam 7 lebih gitu kami gerak la sudah pergi station KTM. Takut sesak and lambat kan sebab train pagi-pagi ni bikin panas sikit. (I've experienced it once, I regret it so much) So nasib la tak sesak mana train pagi-pagi tu. Okay la sikit, masih boleh bernafas. Kami beli la tiket dari Kuala Kubu tu sampai KL Sentral. Bapak ah mahal gila tiket pulang balik. RM 11.20 kot. Jalan punya pasal, redha jak lah. Dalam train, aku qada' tidur sebab semalamnya tidur lambat pastu esoknya bangun awal. Pandai betul bah kan? Hm...(//ω//)

Lepas lalu station Batang Kali, Rasa (IDK la stations apa lagi lepas tu I don't remember) and kami pun sampai di Rawang untuk transit. ε===(っ≧ω≦)っ Woo, aku ingat kapal jak ada transit rupanya train pun ada hahahaha biasalah, Sabah tiada la train macam di sana. Ada pun train yang dari Tanjung Aru sampai Tenom hahahaha sama train pakai arang untuk pelancong. Aku jakun kejap. Kejap jak lah hahahaha. 

Okay sambung cerita balik, sampai Rawang tu terus kami cepat-cepat masuk train and cari tempat duduk. Haaaaaa takut tak dapat tempat duduk la. Gila ka mau berdiri sampai di KL Sentral? Fuh, ndak sanggup aku weh. (Sebab aku pernah rasa la aku cakap begitu OTL) Dalam train sambung qada' tidur tadi sampai la dekat station Bank Negara. Memandangkan kakak si Aja mau pergi Jalan Tar dulu, so kami turun di sana lah. Kalau dikira, ni kali kedua lah aku pergi Jalan Tar. Kali pertama time program buka puasa dengan Ketua Menteri Sabah di PWTC. Ah, malas ah mau cerita tu. Tiada apa-apa juga hahahaha. So kami jalan-jalan, masuk kedai ini, masuk kedai itu. Aku ada la shopping sikit, beli shawl instant dengan skarf kepala, tu ja la. Entah mau beli apa kan. 

Time kami jalan tu, adalah beberapa incident berlaku. Aja dengan kakak dia kehilangan tiket KTM pulak dah. Σ(゚ロ゚) yaaaa seriously sagut time tu. Last-last beli balik la, apa boleh buat. Aku pun risau juga time tiket hilang tu. Punya lah kami mencari, tapi seriously tak jumpa di mana-mana. Entah lah, mau jadi apa. Mau jadi hantu atau mau jadi buaya. Eh?

Okay selesai Jalan Tar, kami teruskan perjalanan kami ke KL Sentral wuuuuu sampai sudah ni di NU wehhh first time datang situ jadi aku jakun jap ahaks. NU banyak kedai-kedai jual makanan cis, tergugat iman aku. Nasib duit di poket sikit ja kalau ndak, habis aku beli. ('▽^人) tu baru di NU, belum sampai TS lagi. Ya Allah, perjalanan pergi TS tu kan aku rasa aku sanggup jalan kaki tapi bila fikir balik punya lah jauh, kau memang terpaksa naik LRT. Sebab? GILA SESAKNYA LA BAH. SANA LAH ORANG PUTIHNYA, SANA LA BANGLA NYA, SANA LA MELAYUNYA MACAM SARDIN DALAM TIN. (`皿´#) Aku ni yang first time naik LRT macam ugh mau juga aku tolak diorang semua dari dalam train tu like, DUDE GIVE ME A FUCKING SPACE TO BREATHE! Sampai-sampai jak kami di Imbi terus aku tanpa lengah-lengah zooommm keluar dari train. ISH SIAPA LAGI MAU LAMA-LAMA DALAM TU? Lepas keluar aku seriously lega macam baru keluar dari...errr...entah lah mau describe macamana. Aku bersyukur weh pergi KK ndak payah sesak-sesak begitu. Di sini cukup pakai kereta, naik bas, sampai juga kau di Center Point, 1 Borneo, Suria Sabah, Karamunsing, Oceanus, Imago, Asia City, ah...mana lagi aku tak mention? Oh ya, UTC HAHAHAHAHA

Nah sudah, mcm promote shopping mall di KK sudah aku hahaha. Back to the story. Masuk la sudah kami dalam TS ni. Banyak jak kedai, tapi tak semua pun kami masuk. Aku just beli kasut kat TS sebab kasut aku di UniSZA is already worn out. Like, I should have thrown it away before I leave. Memang tak boleh pakai sudah tu kasut hahahaha. Aku memang rambang mata gila-gila la dalam TS sebab BAPAK WEH MURAH GILA BAJU DIA (murah, tapi bila saiz kau tiada memang menangis lah) aku pun tahan liur jak tengok baju-baju dia yang UMPH tapi bila fikir balik aku bukannya pakai baju ni kalau jalan hahahaha. Buat apa aku beli baju mahal kalau jadi baju tidur? Duh, I'm just wasting my money over nothing. So tu ja la, kasut, coolblog ah itu ja la aku beli di TS HAHAHAHA.

So after hours in TS, we went back to NU Sentral for a late lunch. Like, really late lunch because it was already 3 pm that time (almost 4 actually, and I was hungry like a werewolf I could anyone on my way) and we went to this restaurant called B-Bap. Ever heard of it? It was a Korean restaurant. I actually had a few pictures of it but nah, my photos aren't cool like yours. Macam Aja cakap gambar-gambar aku macam tempat tu berjerebu hahahaha tapi memang betul pun.Tu lah aku malas mau letak gambar. Aku ambil gambar google ja la ya.



Makanan Korea tu weh. Hahaha Aku ni semua first time aku buat time tu. Naik train sesak first time, makan makanan Korea pun first time. Aku order Bi Bimbap Chicken, harga RM 19 ( nasib dibelanja hehe thanks to kakak si Aja :* ) sedap? sedap la juga walaupun portion dia amatlah sikit dan tidak memuaskan hatiku hahahaha. Apa-apa pun makanan dia memang tip-top lah! Harga pun tip-top juga! hahahahahhaa (seriously semua RM 15 and above and I was like damn it man!) mau tau rupa bibimbap dia mcamana? Aish, aku google lagi ya.

We ordered the same thing but this picture is Bi Bimbap octopus, mine is bulgogi chicken :D


Okay, so that's it for the time being. I have a lot stories of my adventures I wanted to share it with you guys, but I just couldn't express it all in a blog post (or in words to be honest). If I 'rajin' enough to edit all the blurry 'jerebu' photos from my phone, I will post it here. Maybe. (¬‿¬ )

You Might Also Like

0 Comment(s)

ありがとございました!